Helppo tapa aloittaa sähköposti-markkinointi - 4 ensimmäistä askelta

Olet tietoinen, että sähköpostimarkkinointi olisi hyvä lisä omaan markkinointipalettiisi, mutta sen aloittaminen tuntuu vaikealta möykyltä, koska a) et tiedä mistä aloittaa ja b) mitä uutiskirjeissä pitäisi sanoa. Jos tunnistat itsesi tästä tilanteesta, tämä teksti on sinulle.

Miten sähköpostimarkkinointi käytännössä toimii?

Varmuudeksi kerrataan ensin, että mitä sähköpostimarkkinointi on ja miten se toimii:

Sähköpostimarkkinointi on digitaalisen markkinoinnin muoto, jossa sinä yrittäjänä keräät listaa sähköpostimarkkinointipalvelun avulla aiheestasi kiinnnostuneiden sähköpostiosoitteista ja lähetät tälle listalle valitsemallasi aikavälillä sähköposteja sen valitsemasi sähköpostimarkkinointipalvelun kautta. Se on tehokas tapa viestiä nykyisten ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa, rakentaa suhteita, mainostaa tuotteita tai palveluita ja ylläpitää brändin tunnettuutta. Tavoitteena on tuottaa arvoa vastaanottajille ja kannustaa heitä tekemään haluttuja toimia, kuten vierailemaan verkkosivustolla, tekemään ostoksia tai osallistumaan tapahtumiin. Tehdäksesi sähköpostimarkkinointia, tarvitset sähköpostimarkkinoinnin tekemiseen tarkoitetun palvelun.


Miksi sähköpostimarkkinointia kannattaa tehdä?

Sen lisäksi, että sähköpostimarkkinointi on tehokas markkinoinnin keino, se on ainut kanava minkä seuraajat / tilaajat omistat itse. Esimerkiksi somekanavissa ongelma on, että et saa mitenkään seuraajiasi ulos siitä kanavasta kokonaisena listana ja olet täysin sen kanavan armoilla seuraajiesi ja tilisi suhteen. Ne ihmiset, jotka tilaavat jonkkun uutiskirjeen, ovat yleensä silloin jo kiinnostuneita aiheestasi tai palveluistasi, joka tarkoittaa, että sitä yleisöä on helpompi konvertoida ostaviksi asiakkaiksi. Pelkästään jo näistä syistä sähköpostimarkkinoinnin kannattaisi olla kaikkien yrittäjien markkinointipaletissa mukana. Lue lisää syitä miksi sähköpostimarkkinointia kannattaa tehdä.


Sähköpostimarkkinoinnin aloitus

Yleensä kun listataan eri vaiheita sähköpostimarkkinoinnin aloittamiseksi, mainitaan tavoitteiden ja kohderyhmän määrittely, houkuttelevan sisällön luominen ja vain yhtenä kohtana listalla mainitaan sähköpostilistan rakentaminen. Tässä tekstissä keskitytään siihen mitä asioita se sähköpostimarkkinointilistan tekeminen ja koko homman aloittaminen käytännössä tarkoittaa ja tehdään siitä näin simppeliä kun poistetaan se liika pohdinta alusta ja lähdetään vaan tekemään!

Jaan 4 ensimmäistä askelta mitä pitää tehdä kun haluat aloittaa sähköpostimarkkinoinnin:

1) Valitse sähköpostimarkkinoinnin palvelu

Ihan ensimmäiseksi suosittelen valitsemaan sähköpostimarkkinointipalvelun. Vaikka sinulla olisi miten tavoitteet ja kohderyhmä hiottu täydellisyyteen asti, et pysty lähettämään yhtäkään uutiskirjettä ilman sähköpostimarkkinointipalvelua. Se mikä uutiskirjepalvelu on sinun tilanteeseen paras vaihtoehto on vaikea sanoa suoraan, koska siihen vaikuttaa moni asia kuten esimerkiksi hinta, sinun motivaation taso opetella palvelua sekä sinun todennäköinen käytön taso. Myös se voi vaikuttaa millä alustalla verkkosivusi ovat. Yleisiä vaihtoehtoja ja niiden etuja ovat:

  • Squarespace Email Campaigns - Helppo, edullinen ja sopii erityisen hyvin jos on verkkosivut Squarespacessa, mutta ei sisällä laajoja automaatio-ominaisuuksia.

  • Mailchimp - Ilmainen tiettyyn pisteeseen asti, mutta melko monimutkainen käyttää.

  • Flodesk - Tasokas, visuaalinen ja helppokäyttöinen, mutta hinnaltaan melko arvokas palvelu.

  • Active Campaign - Todella monipuolinen työkalu vaativampaan sähköpostimarkkinoinnin käyttöön, mutta monipuolisuuden takia palvelun käyttöönotto vaatii hieman suuremman oppimiskäyrän.

  • ConvertKit - Melko vastaava kuin Active Campaign.

Lue laajempi esittely näistä eri sähköpostimarkkinointipalveluista.

Vertaile hintaa, tarvitsemiasi automaatioita, visuaalisuutta ja käytön oppimiskäyrää/helppoutta. Jos jaksat voit kokeilla eri palveluja testijaksolla ja katsoa miltä niiden käyttö tuntuu.

EXTRA VINKKI:
Jos tulet myöhemmin siihen tulokseen, että haluatkin vaihtaa palvelua, se onnistuu kyllä, koska voit kaikista palveluista ladata keräämäsi uutiskirjelistan/t .csv muodossa ja ladata sen uuteen valitsemaasi palveluun, eli et joudu jättämään keräämääsi listaa alkuperäiseen palveluun, vaikka vaihdat sähköpostimarkkinoinnin työkalua.


2) Tee aloitustoimenpiteet valitsemassasi sähköpostimarkkinointipalvelussa

Sähköpostimarkkinointipalvelun käyttöönotossa on muutamia aloitustoimenpiteitä, jotka pitää tehdä ennen kuin voit alkaa lähettää sähköposteja:

  • Aseta lähettäjän tiedot - Nämä tiedot ovat vakiona kaikissa lähetetyissä uutiskirjeissä ja riittää, että olet asettanut ne kerran.

  • Tee domainin verifiointi - Tällä vähennetään sen riskiä, että lähettämäsi sähköpostit menisivät ihmisten sähköpostilaatikoiden roskapostiin.

  • Aseta GDPR (yleinen tietosuoja-asetus) Euroopassa - Tällä varmistetaan, että viestien vastaanottajilla on mahdollisuus peruuttaa tilaus ja että heidän yksityisyyttään kunnioitetaan.

  • Luo ainakin yksi uutiskirjelista mihin alat kerätä tilaajia (näitä voi luoda useampia eri kategorioille / kohderyhmille jne. mutta se on jo next-level hommaa - alkuun on oleellisempaa saada edes se yksi tulille).

Löydät jokaisen sähköpostimarkkinointipalvelun omista ohjeista tiedon miten nämä yllä mainitut asiat tehdään. Jos olet valinnut alustaksi Squarespace Email Campaigns, sen käyttöönottoon ja käyttöön löydät helpot ja simppelit ohjeet SQUARESPACE UUTISKIRJEET -MINIKURSSILTA.

Nämä ovat se vähän “tylsä” vaihe, mutta ne tarvitsee tehdä vain kerran ja sen jälkeen olet good to go!

3) Luo oma uutiskirjepohja

Heti kun sinulla on sähköpostimarkkinointipalvelu käytössä ja olet asettanut edellisen kohdan perusasetukset kuntoon, voit valita vaikka jonkun valmiin sähköpostipohjan (mitä kaikissa palveluissa on saatavilla) ja lähettää ensimmäisen uutiskirjeen, mutta jos olet vasta aloittamassa uutiskirjemarkkinointia, ei listallasi ole vielä ketään kenelle lähettää kirjeitä. Suosittelen silti aluksi luomaan oman uutiskirjepohjan, koska:

  • Jos lisäät jonkunlaisen listalle liittymislahjan / liidimagneetin / freebien (rakkaalla on monta nimeä), sinulla on jo pohja millaiselle kirjeellä voit toimittaa sen.

  • Uutiskirjeet kannattaa muokata sopimaan visuaalisesti omaan brändiin, että ne on tunnistettavia ja sinun maailmaan sopivia.

  • Kun olet luonut edes jonkun pohjan, on helpompi aloittaa ensimmäisten kirjeiden lähettäminen kun sen aika koittaa.

  • Pohjan luominen saa sinut asettumaan oikeanlaiseen mindsettiin ja alkaa herätellä ajatuksia siitä millaisia kirjeet voisivat sinun tapauksessa olla.

EXTRA VINKKI:

Vaikka luot jonkunlaisen uutiskirjepohjan, voit aina muokata sitä myöhemmin ja tehdä vaikka 5 erilaista pohjaa mistä aina valitset mitä milloinkin käytät tai luoda vaikka joka kerta uuden! The sähköpostimarkkinointiuutiskirjepohja is your oyster! (Sanonta "The world is your oyster" on lähtöisin William Shakespearen näytelmästä Windsorin iloiset rouvat. Lausahdus tarkoittaa, että maailma on mahdollisuuksia täynnä ja saavuttaakseen jotakin on tartuttava tilaisuuteen.)

4) Lisää uutiskirjelistalle liittymislomake nettisivuillesi

Ilman uutiskirjeen tilaajia sinulla ei ole ketään kenelle lähettää sähköpostimarkkinointiviestejä. Se miten alat keräämään uutiskirjeen tilaajia tapahtuu niin, että lisäät nettisivuillesi lomakkeen, jolla halukkaat voivat liittyä listallesi. Se miten tämä käytännössä tehdään riippuu siitä millä alustalla verkkosivusi ovat ja minkä sähköpostimarkkinointipalvelun olet valinnut.

Jos sinulla on verkkosivut Squarespacessa ja olet valinnut alustaksi Squarespace Email Campaigns -palvelun, saat helpot ja simppelit ohjeet lomakkeiden lisäämiseen nettisivuillesi SQUARESPACE UUTISKIRJEET -MINIKURSSILTA. Jos puolestaan olet rakentamassa itse verkkosivujasi Squarespacella ja haluat lisätä palveluun esimerkiksi Flodesk sähköpostimarkkinointipalvelun, löydät suomenkieliset ohjeet Squarespace Perusta -kurssilta.

Muutama vinkki siihen miten saat tilaajia uutiskirjelistallesi:

  • Kun lisäät uutiskirjelistalle liittymislomakkeen nettisivuillesi, kannattaa sen yhteydessä kertoa miksi jonkun kannattaisi liittyä listalle. Mitä he hyötyvät siitä, että ovat listallasi? Voit myös kertoa miten usein suurinpiirtein lähetät viestejä ja mitä ne sisältävät. Voit aloittaa uutiskirjelistan keräämisen, vaikka et lähettäisi vielä mitenkään säännöllisesti kirjeitä - voit kertoa senkin tilauslomakkeen yhteydessä. Mitä avoimempaa ja selkeämpää, sitä parempi kokemus tulee tilaajalle.

  • Jos haluat tehostaa listalle liittymistä, kannattaa antaa kaikille listalle liittyville joku liittymislahja / freebie / liidimagneetti. Tämä tarkoittaa jotain kohderyhmälle hyödyllistä asiaa, jonka he saavat ilmaiseksi kun he liittyvät listallesi. Tällainen freebie voi olla mitä vain. Se voi olla esimerkiksi jonkunlainen hyödyllinen tsekkilista PDF-muodossa, ohjevideo, kannustusviesti, resepti, pikavinkki johonkin aiheeseen, ääniviesti, salainen podcast jakso, työkirja tai mitä tahansa keksitkään mikä olisi yleisöllesi hyödyllistä. Tällainen ilmaislahja toimitetaan sähköpostimarkkinointipalvelun Welcome/tervetuloa automaatiolla. Se miten tällainen asetetaan löydät ohjeet valitsemasi palvelun ohjeista. Jos olet valinnut Squarespace Email Campaigns -palvelun, saat helpot ja simppelit ohjeet tervetuloa automaation tekemiseen SQUARESPACE UUTISKIRJEET -MINIKURSSILTA.

  • Mitä ylempänä etusivun alkua liittymislomake kehoituksineen / liittymislahjakehoituksineen on, sitä todennäköisemmin se huomataan.

  • Voit lisätä liittymislomakkeen myös pop-up ikkunana nettisivuille.

  • Voit jakaa uutiskirjelistalle liittymislomakkeita myös suoraan sähköpostimarkkinointipalvelun omilta sivuilta ilman, että sitä pitää lisätä nettisivuillesi, eli voit aloittaa uutiskirjelistan kerryttämisen jo ennen kuin sinulla on nettisivut. Ja vaikka sinulla olisi nettisivut, voit silti joissain tilanteissa hyödyntää sähköpostimarkkinointipalvelun omia tilauslomakesivuja jos se sopii sinun tilanteeseen.

  • Kerro ja jaa uutiskirjetilauksen mahdollisuudesta ja hyödyistä kaikkialla omissa muissa kanavissasi äläkä jätä sitä vain sen varaan, että joku huomaa sen nettisivuiltasi. Sinulla pitäisi olla todella hyvä kävijämäärä nettisivuilla orgaanista liikennettä esimerkiksi hakukoneista, että voisit saada uutiskirjelistalle tilaajia vain sillä, että se löytyy nettisivuiltasi.

Mitkä ovat seuraavat stepit?

Kun olet tehnyt kaiken ylläolevan, olet saanut sähköpostimarkkinoinnin aloitettua ja voit alkaa lähettämään kirjeitä kun listallasi on edes yksi tilaaja. Muista, että listan kasvattaminen vaatii pitkäjänteistä työtä kuten kaikki markkinointi ja muutamakin tilaaja on hyvä alku ja heitä kannattaa kohdella hyvin. Tämäkin on oppimisprosessi ja kasvat ja kehityt jatkuvasti sitä tehdessä.

Huomaatko, että en koko aloitustoimenpidelistauksessa maininnut lainkaan sitä mitä uutiskirjeissä pitäisi tai voisi sanoa? Tähän on varmasti erilaisia näkemyksiä, mutta oma mielipiteeni on, että jos haluat aloittaa sähköpostimarkkinoinnin, kannattaa alkuun tehdä tämä käytännön työ ja sitten alkaa miettiä sitä sisältöä. Todennäköisesti sinulla on kuitenkin jo joku ajatus mitä voisit uutiskirjeisiin kirjoittaa. Ja todennäköisesti tämä käytännön tekemisen prosessi myös itsessään herättelee ajattelemaan sitä ja sinulle voi syntyä ajatuksia. Voi myös olla niin, että tiedät alusta asti mitä haluat kirjeissä sanoa, mutta se ajatus muuttuukin matkan varrella. Näistä syistä on mielestäni tärkeää saada se tekninen aloitus tehtyä, että sinulla on se mahdollisuus ja kapasiteetti alkaa hienosäätämään sitä sisältöä.

Sitten kun aloitusosuus on sulla hallussa, voit alkaa hienosäätää ja kehittää sähköpostimarkkinointia pikkuhiljaa esimerkiksi myös näillä keinoilla:

  • Luo targetoidumpia listoja ja erilaisia segmenttejä tilaajista eri aihealueiden tai muiden määritelmien mukaan. Minulla on 24 eri segmenttiä omassa sähköpostimarkkinointipalvelussani. Esimerkkejä muutamista segmenteistä: Tietyn freebien tilanneet ovat oma segmenetti, vanhoilta sivuilta tilanneet ovat oma segmentti, tietystä palvelusta kiinnostuneet ovat oma segmentti, ostaneet asiakkaat ovat oma segmentti jne. Näin pystyn halutessani kirjoittamaan todella räätälöityjä viestejä juuri heidän tarpeisiin.

  • Luo automatisoituja tervetuloa -sarjoja (ei onnistu kaikilla sähköpostimarkkinointipalveluilla) helpottaaksesi omaa työtäsi ja tehden listalle liittymisestä todella selkeän polun tilajaajille ja siihen miten palvelet ja ohjaat heitä ostoon.

  • Voit lisätä erilaisia liidimagneetteja ja testata mikä toimii parhaiten. Esimerkiksi minulla on yleensä aina kaksi erilaista liidimagneettia sivuilla, joista näen mikä aihe kiinnostaa enemmän ja mistä aiheista potentiaaliset asiakkaat ovat kiinnostuneita.

  • Omien uutiskirjeiden sisällön suunnittelu ja konseptointi tietynlaiseksi ja kaikenlainen sen jatkojalostaminen.

Sähköpostimarkkinointi tarjoaa siis hyvän tavan yrityksille kommunikoida potentiaalisten asiakkaiden kanssa, luoda personoituja kokemuksia ja seurata kampanjoiden tehokkuutta mittareiden avulla, kuten avausprosentteja, klikkausmääriä ja konversioita. Eli pystyt todella tarkasti katsomaan ihan klikkaustasolla ketkä ovat klikanneet mitäkin linkkiä missäkin sähköpostissasi mitä olet lähettänyt.

Sähköpostimarkkinointi voi olla voimakas työkalu liiketoiminnan kasvattamisessa ja asiakassuhteiden rakentamisessa. Sitä voi tehdä juuri sillä tasolla miten se parhaiten sopii sinulle. Se ei tarkoita, että sinun pitäisi lähettää viestejä joka päivä kuten jotkut isot yritykset ja tunkea ne täyteen alekoodeja vaan voit luoda itsellesi täysin omanlaisen tavan tarjota arvoa omalle porukallesi.



Jos haluat sparrailla mikä sähköpostimarkkinointipalvelu olisi sinulle paras, millaista sisältöä sinä voisit lähettää, mikä sinun liidimagneetti voisi olla, miten rakennat oman tervetuloa automaation tms., autan siinä mielelläni. 1h sparraus on 120€ + alv. Voit tiedustella vapaita aikoja tästä:

Tallenna teksti talteen Pinterestiin:

 
Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Mikä on favicon ja miten lisäät sen Squarespacessa

Seuraava
Seuraava

4 ahdistavaa verkkosivu -tilannetta ja miten korjata ne